schouderinstabiliteit

Bent u geïnteresseerd of wilt u een afspraak maken voor de behandeling van instabiliteit van uw schouder? Neem dan contact met ons op onder tel. nr. 0229 – 21 56 15.

Bij schouderinstabiliteit heeft u het gevoel dat de schouder uit de kom gaat, u kunt niet op de arm liggen, u kunt de arm niet of slecht laten hangen of u heeft moeite met gooien, tillen, dragen, etc.

Soorten schouderinstabiliteit

  • traumatisch uni-directioneel:  Bij een trauma is er sprake van een ongeluk of val waarbij er één of meerdere structuren die zorgen voor stabiliteit kapot zijn gegaan. Hierdoor is de schouder in 1 richting instabiel (uni-directioneel).
  • niet-traumatisch uni-directioneel: Ook als gevolg van repeterende bewegingen (bij sporten als handbal, tennis, honkbal, bijvoorbeeld) kan er instabiliteit optreden. Omdat de sportbeweging meestal in één richting wordt uitgevoerd is de instabiliteit dan ook uni-directioneel.
  • traumatisch multi-directioneel: Deze vorm komt zelden voor. Het trauma moet dan massaal geweest zijn omdat er meerdere structuren rondom de kop van de schouder kapot gegaan moeten zijn.
  • niet-traumatisch multidirectioneel: Dit is een gevolg van een algehele slapte van het bandapparaat. Dit komt voor bij mensen met hypermobiliteit, een aandoening die bij ongeveer 26% van westerse mensen voorkomt, maar niet in alle gevallen leidt tot klachten.

Behandeling

Oefentherapie kan u  verder helpen. Hierbij traint u samen met de fysiotherapeut de spieren om hun functie beter uit te voeren. Als er structuren als pezen en banden kapot zijn kan het noodzakelijk zijn dat deze gerepareerd worden. Uw fysiotherapeut zal u dit na het onderzoek kunnen vertellen. De orthopeed kan voor u nagaan of dit echt nodig is. Wij hebben goed contact met de orthopedisch chirurgen van het Dijklander ziekenhuis in Hoorn.

Niet behandelen kan leiden tot (verdere) schade aan het gewricht. Structuren in de schouder kunnen verder scheuren, het bot en/of kraakbeen kan beschadigd raken en elke keer dat de schouder uit de kom schiet, wordt de kans op een herhaling groter. Heeft u klachten? Laat het dan nakijken door onze gespecialiseerde fysiotherapeut.