Ziekte van Dupuytren

Bent u geïnteresseerd of wilt u een afspraak maken voor de behandeling van Dupuytren? Neem dan contact met ons op onder tel. nr. 0229 – 21 56 15.

De ziekte van Dupuytren is een bindweefselziekte in de handen. In de handpalm bevindt zich een bindweefselplaat, het bindweefsel van deze plaat gaat “woekeren” en samentrekken waardoor onderhuidse verdikkingen (ook wel subcutane verdikkingen of nodi) en intrekkingen in de handpalm ontstaan, (zie foto). Soms ontstaan ook nodi bij de middelste vingergewrichten. Meestal ontwikkelen zich geleidelijk strengen, die de nodi verbinden en de vingers krom doen staan. Deze kromstand neemt toe in de loop der tijd en kan de handfunctie ernstig beperken.

De afwijkingen zijn vaker te vinden aan de pinkzijde zijde van de hand, en de ringvinger is het meest aangetast (daarna de pink, duim, middel- en wijsvinger). Morbus Duyputren beperkt zich veelal niet alleen tot het bindweefsel, ook het omliggende onderhuidse weefsel en de huid kunnen aangetast zijn.
Vaak zijn beide handen aangedaan, de dominante hand is meer dan de andere.

Oorzaak

Het preoperatieve (voor de operatie) gebruik van spalken om kromstand te voorkomen is zinloos gebleken. Postoperatief (na de operatie) spalken is controversieel en de onderbouwing hiervoor berust alleen op de mening van deskundigen, het laagste niveau van bewijskracht.

Voor de operatie kan een handtherapeut u informeren over de operatie en de revalidatie daarna.

Na de operatie zal de handtherapeut uw wonden en littekens controleren en behandelen. Er zal gewerkt worden aan het verbeteren van de beweeglijkheid van de vingergewrichten, de handfunctie en de kracht.