Bent u geïnteresseerd of wilt u een afspraak maken voor de behandeling van een schouder uit de kom? Neem dan contact met ons op onder tel. nr. 0229 – 21 56 15.

Wanneer de schouder uit de kom schiet verliest de kop van de bovenarm contact met de kom van het schouderblad. Hierbij wordt ook schade veroorzaakt. Om goed inzicht te krijgen in de schade is onderzoek noodzakelijk. Vaak is ook hulp van een specialist nodig om de schouder weer in de kom te krijgen. Als de schouder weer in de kom zit moet er meteen pijnvermindering optreden en enig herstel. U mag niet meteen weer alles doen!

Behandeling van een schouder uit de kom

De schade moet de kans krijgen om te herstellen. Dat betekent dat de schouder geïmmobiliseerd wordt, meestal in een brace. De tijd dat u de brace moet dragen varieert van één week bij patiënten boven de 50 jaar tot wel zes weken bij jongere patiënten.

Zes weken na de immobilisatieperiode moet u de schouder goed kunnen bewegen en u moet pijnvrij zijn. Zo niet, dan is er sprake van een afwijkend herstel en moet de specialist u opnieuw onderzoeken.

De kans op herhaling is groot, tussen de 25% en 40% – en bij een bovenhandse sport als tennis is de kans zelfs nog groter. Fysiotherapeutische behandeling verkleint de kans op herhaling. Door middel van specifieke oefeningen en gerichte adviezen wordt u goed voorbereid op het hervatten van uw dagelijkse activiteiten, werk en sport.

Als u tijdens de herstelperiode last houdt of krijgt van een koude hand, tintelingen, pijnscheuten, het gevoel van een dode arm of u het gevoel heeft dat de schouder telkens weer uit de kom gaat dan is er sprake van een afwijkend beloop. Overleg dan met uw fysiotherapeut of arts.

Als herstel uitblijft biedt een operatie een goede oplossing. Uw behandelend fysiotherapeut kan u hierover inlichten. Na de operatie is fysiotherapie een vast onderdeel van het revalidatieproces. Wanneer u wat mag tijdens de revalidatie hangt af van de inzichten en mening van de orthopedisch chirurg die u heeft geopereerd.