Nekpijn wordt door het KNGF gedefinieerd als ‘ een onaangename sensorische en emotionele ervaring die geassocieerd wordt met daadwerkelijke of potentiele weefselschade’ in de nekregio. Nekpijn worden door dit zelfde KNGF ingedeeld in 4 gradaties. Nekpijn graad 1 is nekpijn zonder anatomische schade waarbij de nekpijn heeft nauwelijks invloed op het dagelijks leven. Zonder anatomische schade wil zeggen dat er geen sprake is van een onderliggende ziekte of een andere duidelijk aanwijsbare oorzaak. Graad 2 is nekpijn zonder anatomische schade maar deze nekpijn heeft wel forse invloed op het dagelijkse leven. Graad 3 is nekpijn zonder duidelijke anatomische schade, maar wel met neurologische symptomen. Graad 4 is nekpijn waarbij er sprake is van een (structurele) anatomische afwijking. Denk hierbij aan een breuk in de nekwervel. Nekpijn graad 1 t/m 3 is te behandelen door de fysiotherapeut en manueel therapeut. Mensen met nekpijn graad 4 worden doorverwezen naar de huisarts of specialist. Daarnaast wordt er nog onderscheid gemaakt in traumagerelateerde nekpijn en werkgerelateerde nekpijn. Traumagerelateerde nekpijn is nekpijn als gevolg van een ongeluk of val.

Prognose

Wereldwijd gezien staat nekpijn op plaats 3 van de meest geziene klachten door de fysiotherapeut en manueeltherapeut. Ongeveer 70% van de mensen ervaart een keer een vorm van nekpijn in het leven. Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking zoekt op enig moment zorg vanwege de nekpijn.

Het natuurlijk beloop van nekpijn is ongunstig. Dit wil zeggen dat de nekpijn vaak niet helemaal over gaat als er niks aan gedaan wordt. Uit onderzoek is gebleken dat de pijn binnen 6 weken gemiddeld met 45% afneemt. Na deze 6 weken blijft de pijn ongeveer gelijk. Binnen 5 jaar ervaart 50 tot 85% opnieuw een episode van nekpijn.

Diagnostiek

Wij zullen tijdens de intake en het onderzoek onderscheid proberen te maken tussen de vier verschillende gradaties van nekpijn. Indien er sprake is van nekpijn graad 1, 2 of 3 dan kunnen wij u goed behandelen. Bij nekpijn graad 4 zullen wij u naar de huisarts doorsturen. Tevens zal de fysiotherapeut onderscheid maken tussen algemene-, werkgerelateerde- en traumatische nekpijn. Aan de hand van deze profielen en uw specifieke hulpvraag wordt vervolgens uw behandelplan op maat gemaakt en met u besproken.

Behandeling van nekpijn

Vanwege het ongunstige natuurlijke beloop van nekpijn is het belangrijk om bij de fysiotherapeut of manueeltherapeut onder behandeling te komen. Er is sterk bewijs aanwezig in de (para)medische wetenschap dat fysiotherapie en manueel therapie kunnen helpen bij het herstellen van uw nekpijn. De behandeling zal in het algemeen bestaan uit informatie en adviezen, oefeningen en indien noodzakelijk massage technieken of dry needling. Indien er uit het fysiotherapeutisch onderzoek is gebleken dat er een dysfunctioneren van de wervelkolom aanwezig is dan kan de manueel therapeut aanvullend uw nek mobiliseren.

Heeft u vragen, bent u geïnteresseerd, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.