Lage rugklachten

Bent u geïnteresseerd of wilt u een afspraak maken voor de behandeling van lage rugklachten? Neem dan contact met ons op onder tel. nr. 0229 – 21 56 15.

Soorten lage rugklachten

Rugpijn komt in veruit de meeste gevallen voor uit aspecifieke rugklachten. Dat wil zeggen dat er geen duidelijke oorzaak voor is. In slechts 5% van de gevallen gaat het om specifieke rugklachten, zoals een hernia of wervelbreuk. De informatie hieronder gaat alleen over rugpijn veroorzaakt door aspecifieke rugklachten, zoals spit of lumbago.

Behandeling van lage rugklachten

Bij 80-90% van de mensen met lage rugpijn  verdwijnen de klachten spontaan binnen vier tot zes weken. Een geruststellende gedachte, maar dat neemt niet weg dat pijn in u rug heel lastig en vervelend kan zijn. Een wondermiddel tegen rugpijn bestaat niet, maar het helpt wel om te blijven bewegen. Fysiotherapie kan u helpen wanneer de klachten niet vanzelf over gaan. De behandeling zal vooral bestaan uit oefeningen en advies over het omgaan met de klachten. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde leefregels die een gunstig effect hebben op het herstel. De oefeningen zullen mobiliserende en/of spierversterkende oefeningen zijn voor de lage rug.

Kwaliteitsnetwerk aspecifieke lage rugklachten

Onze praktijk heeft zich aangesloten bij het Rug-netwerk. Dit netwerk is regionaal opgericht en alle aangesloten praktijken hebben dezelfde missie en visie. Het voordeel dat wij aangesloten zijn, is dat er altijd gehandeld wordt volgende de laatste ontwikkelingen die verwerkt zijn in een behandelprotocol. De kwaliteit van de aangesloten praktijken wordt hoog gehouden door middel van inhoudelijke scholing en toetsing.

Uitgangspunten van uw behandeling

Door de rugklachten effectief aan te pakken proberen we onnodig lange ziekteduur en beperkingen in uw dagelijkse activiteiten te voorkomen. U staat als patiënt altijd centraal bij de behandeling. Ieder mens is anders, dus de behandeling wordt altijd op maat gemaakt en is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De behandeling bestaat uit:

  • Informatie over (het ontstaan van) uw rugklachten zodat u weet hoe u het beste op de klachten kunt reageren en op een goede manier kan handelen
  • Advies over uw dagelijkse bewegingen en begeleiding bij het hervatten van werkzaamheden of sport
  • Een op maat gemaakt trainingsprogramma met persoonlijke doelen

Het is belangrijk dat u zelf actief deelneemt aan de behandeling en de adviezen van de therapeut opvolgt. Alleen op deze wijze kunt u sneller genezen. Bewegen is goed voor uw rug en niet schadelijk!

Voor meer informatie kunt u ons bellen op telefoonnummer 0229 – 21 56 15

Encyclopedie