Schrijfproblemen

Bent u geïnteresseerd of wilt u een afspraak maken voor de behandeling van schrijfproblemen bij kinderen? Neem dan contact met ons op onder tel. nr. 0229 – 21 56 15.

Om goed te kunnen leren schrijven is het belangrijk dat de motoriek van een kind voldoende ontwikkeld is.

Wat heeft een kind nodig om goed te kunnen schrijven?

  • Om een potlood goed te kunnen gebruiken is het een voorwaarde dat de fijne motoriek voldoende ontwikkeld is. Het kind moet het potlood in een goede greep vast kunnen houden. Bovendien moet het de beweging kunnen sturen vanuit de arm, de pols en de vingers.
  • Het is belangrijk dat het kind een voorkeurshand heeft. Deze hand is “handiger” dan de andere hand. Bij een onrijpe motoriek zijn soms beide handen nog even handig en weet het kind niet goed met welke hand het wil gaan schrijven. Halverwege de regel zie u deze kinderen soms van hand wisselen.
  • Daarnaast moet het kind inzicht hebben in vormen en in de verschillen tussen vormen om de letters goed te kunnen leren.

Bij kinderen met een achterstand van de ontwikkeling van de motoriek valt het vaak in groep twee van de basisschool al op dat het kind moeite heeft met tekenen, knutselen, kralen rijgen, veters strikken, enz. Soms wordt pas in groep 3 of in een hogere groep duidelijk dat er problemen zijn met het schrijven. Het schrijftempo op de middelbare school ligt vaak nog iets hoger dan op de basisschool. Kinderen ontwikkelen op deze leeftijd een eigen handschrift. Als het handschrift al niet zo goed leesbaar was, dan wordt het er in de brugklas vaak niet beter op. Bovendien heeft de leerling te maken met verschillende leraren en andere vakken.

Het is heel vervelend als een antwoord fout gerekend wordt omdat het niet leesbaar is. Zeker bij de talen speelt dit een rol. Maar ook bij vakken als wiskunde is leesbaar schrijven essentieel. Het is ook belangrijk dat de aantekeningen en het huiswerk in de agenda terug te lezen zijn.

Begeleiding

De behandeling wordt verzorgd door Anita Possel, kinderfysiotherapeut en freelance docent motoriek en schrijven. Haar bijzondere aandacht gaat uit naar kinderen met schrijfproblemen, zowel op de basisschool als op de middelbare school.

Testen

Om te kijken of uw kind motorische schrijfproblemen heeft beschikken wij over een aantal testen:

  • Het onderdeel handvaardigheid van de Movement ABC-2
  • BHK
  • SOS
  • Beery-VMI

Meer informatie hierover kunt u lezen op de pagina testen kinderfysiotherapie.