Incontinentie

Bent u geïnteresseerd of wilt u een afspraak maken voor de behandeling van incontinentie bij kinderen? Neem dan contact met ons op onder tel. nr. 0229 – 21 56 15.

Incontinentie bij kinderen

Zindelijk worden is een proces wat normaal gesproken vanzelf optreedt. Meestal worden kinderen tussen de 24 en 6 maanden overdag zindelijk, maar 25 tot 30% is pas na het 4e jaar helemaal zindelijk. Als kinderen op 6-jarige leeftijd nog niet zindelijk zijn, kan dit leiden tot sociale problemen.

Naast een medische oorzaak kan een verkeerde manier van plassen een oorzaak zijn. Als er geen medische oorzaak is dan kan de kinderfysiotherapeut, die aanvullend geschoold is op dit gebied, uw kind begeleiden bij het aanleren van de juiste toilethouding en de juiste manier van plassen.

Obstipatie bij kinderen

We spreken van obstipatie als het kind minder dan drie keer per week ontlasting heeft. Hoe langer de ontlasting in de darm blijft zitten hoe harder het wordt. Het wordt dan moeilijk en pijnlijk om te poepen. Soms ontstaat er overloopdiarree; zachte ontlasting die zijn weg vindt langs de verstopping.

De kinderfysiotherapeut, met aanvullende scholing op dit gebied, kan uw kind helpen met het aanleren van de juiste toilethouding en de goede manier van poepen. Tevens krijgt u adviezen die het uw kind makkelijker kunnen maken.

Behandeling

Het trainen van kinderen met incontinentie en obstipatie vraagt een actieve instelling van kinderen en hun ouders. De training heeft het meeste zin bij kinderen vanaf ongeveer 7 jaar, omdat die goed in staat zijn om de oefeningen in de praktijk aan te leren en thuis uit te voeren.

Voor deze behandeling is er altijd een verwijzing van een arts nodig. Een medische oorzaak dient eerst te worden uitgesloten.