Kalk in de schouder

Officieel heten deze kalkdepots tendinosis (of tendinitis) calcarea. Het is niet exact duidelijk waarom deze ontstaan. Er zijn aanwijzingen dat lokale bloedingen (ontstaan door bv een valpartij of extreme overbelasting) hiervoor kunnen zorgen.

Kalkdepots komen bij 3% tot 5% van de bevolking voor. Bij ongeveer de helft van de gevallen leidt dit tot klachten. Het komt iets vaker bij vrouwen voor en met name in de leeftijdsgroep van 40 tot 50 jaar. Het is niet exact duidelijk waarom kalk in de schouder ontstaat, maar er zijn aanwijzingen dat bloedingen als gevolg van een valpartij of overbelasting hiervoor kunnen zorgen.


VERLOOP

Als het kalkdepot ontstaat is er meestal nog geen sprake van pijn. Dat kan ontstaan als het depot zo groot wordt dat er een inklemming ontstaat bij bepaalde bewegingen. Meestal is dat het zijwaarts optillen van de arm. In de fase dat het lichaam de kalk gaat opnemen kan pijn ontstaan door druk in de pees. Hele heftige pijnklachten kunnen optreden als het kalkdepot uit de pees vrijkomt. Meestal treedt dan een beeld op van een acute slijmbeursontsteking.

Er kan dus sprake zijn van een lange periode van wisselende klachten (door de inklemming van de pees) welke uiteindelijk kan eindigen in een korte periode van heftige pijn. Omdat het kalk dan uit de pees is vrij gekomen verminderen de klachten enorm.

Onderzoek

De eerste aanwijzing tijdens het onderzoek is een pijnlijk traject in de beweging. Echografie is dan een goede, goedkope en toegankelijke manier om te beoordelen of er sprake is van een kalkdepot. Hiermee kunnen wij beoordelen of de klachten door dit kalkdepot worden veroorzaakt. Om te kunnen beoordelen in welk stadium het depot zich bevindt is röntgenonderzoek soms nodig.

Behandeling van kalk in de schouder

Tijdens het meest pijnlijke stadium is rust en medicatie eigenlijk het belangrijkste. Als er sprake is van inklemming kunnen oefeningen helpen. Als niets helpt kan een injectie worden overwogen. Alleen in zeer ernstige gevallen is een operatie te overwegen.

Heeft u vragen, bent u geïnteresseerd of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0229 – 21 56 15. U kunt ons via de website ook per e-mail bereiken. Vermeld naast uw vraag ook graag uw naam en telefoonnummer. Dan nemen wij contact met u op

Bent u geïnteresseerd of wilt u een afspraak maken voor de behandeling van van kalk in de schouder? Neem dan contact met ons op onder tel. nr. 0229 – 21 56 15.