Er bestaat eigenlijk geen dringende noodzaak voor fysiotherapeutische hulp binnen 48 uur na het ontstaan van klachten. Maar u wilt natuurlijk wel weten wat er aan de hand is of zou kunnen zijn. Daarvoor hebben we de ” eerste hulp bij…” serie ontwikkeld. Natuurlijk zijn we bereid u te helpen als u er met deze informatie niet uit komt. Daarvoor kunt u een e-mail sturen of een afspraak maken.
Rugklachten
De pijn is er plotseling ingeschoten (vaak bij een bukbeweging) en de pijn straalt niet uit of straalt uit in 1 been tot maximaal de knie. De kans is groot dat het om een acute lumbago gaat, beter bekend als “spit”. Vermijd bukken en lange houdingen zoals lang zitten of staan. Blijf rustig bewegen op geleide van de pijn, wandelen is bijvoorbeeld erg goed voor uw rug. Neem desnoods een pijnstiller. Als de pijn niet minder wordt binnen 3 weken neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.
De pijn is er plotseling ingeschoten (vaak bij een bukbeweging) en de pijn straalt uit in 1 been voorbij de knie in combinatie met tintelingen die voelbaar zijn in de tenen OF de pijn straalt uit in beide benen. De kans is aanwezig dat er een zenuw wortel bekneld is geraakt. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.
De pijn is er langzaam ingeslopen zonder duidelijk oorzaak. Pijn kan uitstralen naar een been maar niet voorbij de knie. Vermijd de provocerende bewegingen en blijf rustig bewegen, desnoods met een pijnstiller. Als de pijn niet minder wordt binnen 3 weken neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.
De pijn is er langzaam ingeslopen of de pijn is er plotseling ingeschoten. Ondertussen heeft u meer dan 3 weken (wisselende) pijnklachten in uw lage rug, zonder verbetering van de klacht. Er is nu sprake van een vertraagd herstel. Met andere woorden: er zijn bepaalde omstandigheden aanwezig in uw lichaam of omgeving waardoor er geen herstel plaats vindt. De kans op chronische rugklachten neemt nu toe. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.
Schouderklachten
De klacht is langzaam erger geworden. Er is sprake van overbelasting. Zorg dat u de pijnlijke bewegingen niet meer uitvoert. Als de pijn dan niet binnen 10 dagen afneemt dan is fysiotherapeutische hulp zinvol. Bel ons voor een afspraak.
De klacht is plotseling ontstaan (bv na een val). Als u uw arm meteen na het ontstaan niet goed meer kan heffen is er misschien iets stuk. Probeer de bewegingen niet verder uit. Gebruik pijnstilling als u van de pijn niet kunt slapen (neem daarover contact op met uw huisarts). En laat door ons een echo maken om vrijwel zeker te weten of er iets ernstigs aan de hand is. Onmiddelijk bezoek aan de specialist is niet noodzakelijk. Wij kunnen, in overleg met u, prima beoordelen of u daar wat aan heeft. En wij zorgen voor een verslag aan uw huisarts.
Kan u meteen na het trauma uw arm helemaal niet meer bewegen dan neemt u contact op met de huisarts of huisartsenpost. Dat doet u ook als u ondanks de pijnstillers niet kunt slapen van de pijn.
Pijn bij bewegen
Fysiotherapie helpt over het algemeen niet echt goed bij pijnklachten. Soms neemt de pijn af als u gaat bewegen. Bewegen is altijd goed, ook al doet dat wat zeer. De pijn mag echter niet te hevig zijn. Maar wat is te hevig? Pijn kun je een rapportcijfer geven; 0 voor helemaal geen pijn en 10 voor ondragelijke pijn. 7 is over het algemeen de grens, hoger is te hevig. Pijnstilling met behulp van medicijnen is dan raadzaam. Uw huisarts weet welke u het beste kunt gebruiken. Als de pijn afneemt kunt u voorzichtig weer gaan bewegen. Want weet u nog; bewegen is altijd goed.
Heeft u napijn? Deze mag niet langer duren dan 24 tot 48 uur en weer niet te hevig (hoger dan een 7) zijn. Anders neemt u voor de zekerheid even contact met ons op.
Knieklachten
De klacht is langzaam aan erger geworden. Vaak is de pijn ‘belasting afhankelijk’. Hoe meer je doet met de knie, hoe meer pijn het gaat doen. Er is sprake van een overbelasting van de knie. Probeer de pijnlijke bewegingen te vermijden en de knie wat rust te geven. Wanneer de pijn na relatieve rust niet afneemt binnen 10 dagen, is fysiotherapeutische hulp zinvol. U kunt ons bellen of mailen voor een afspraak.
De klacht is plotseling ontstaan (bijv. door een val) en de knie wordt dik en stijf na ongeveer 1 tot 6 uur na het trauma. Er is waarschijnlijk geen schade binnen in het gewricht, maar er kan wel een kneuzing aanwezig zijn. De R.I.C.E regel is nu van toepassing tot ongeveer 3 a 4 dagen na het trauma. Geef de knie Rust, u kunt meerder malen per dag Ijs de knie leggen (leg het ijs of ijspack nooit rechtstreeks op de huid). U kun wat drukverband aanleggen voor Compressie op de knie en leg het been omhoog (Elevatie). Na 3 a 4 dagen mag u op geleide van de pijn de knie weer voorzichtig belasten en langzaam aan de belasting weer wat opvoeren. Wilt u hierin begeleid worden? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.
De klacht is plotseling ontstaan (bijv. door een val of verdraaiing) en de knie wordt binnen enkele minuten dik en stijf. Steunen op het been gaat niet of nauwelijks. Er is zeer waarschijnlijk schade binnen in het knie gewricht. Neem contact op met uw huisarts of de huisartsen post.
Hand- en polsklachten
De klacht is langzaam erger geworden. Er is sprake van overbelasting. Zorg dat u de pijnlijke bewegingen niet meer uitvoert, in het geval het één van de vingers betreft kunt u deze aan elkaar tapen met een zogenaamde buddy-tape. Zie figuur. Als de pijn dan niet binnen 10 dagen afneemt dan is fysiotherapeutische hulp zinvol. Bel ons voor een afspraak.
De klacht is plotseling ontstaan (bv na een val). Indien er duidelijk zichtbare weefselschade is, zoals een wond (dit kan een snijwond zijn, maar ook een zogenaamde crushletsel. Dit ontstaat na het pletten van de vinger door een hamer, deur, etc.) neem dan direct contact op met uw huisarts, de huisartsenpost of de eerste hulp van het ziekenhuis. Indien er géén zichtbare weefselschade is, probeer uw hand te bewegen. Als u bepaalde bewegingen met de vinger(s) of pols meteen na het ontstaan niet (goed) meer kan uitvoeren is er misschien iets stuk. Probeer de bewegingen niet verder uit. Bij twijfel over het wel of niet goed meer uit kunnen voeren van bepaalde handfuncties, kunnen wij deze voor u testen. Bel ons voor een afspraak. Gebruik pijnstilling als u van de pijn niet kunt slapen (neem daarover contact op met uw huisarts).
Kan u meteen na het trauma uw vinger, hand of pols helemaal niet meer bewegen dan neemt u contact op met de huisarts of huisartsenpost. Dat doet u ook als u ondanks de pijnstillers niet kunt slapen van de pijn.
Ademhalingsoefeningen bij Corona
Op dit moment is er sprake van een crisis. Het aantal besmettingen met het Corona virus (COVID-19) neemt nog dagelijks toe. Koorts en luchtwegproblemen zijn kenmerkend voor dit virus. De luchtwegproblemen kunnen zelfs ernstige vormen aan nemen. Als u het Corona virus heeft of heeft gehad is het belangrijk om op een goede manier te blijven ademhalen. Daarom stellen we deze ademhalingsoefeningen tijdens de crisis gratis ter beschikking voor iedereen. Wilt u extra hulp of ondersteuning bij deze oefeningen. Neem dan gerust contact met ons op.
Klik hier voor de ademhalingsoefeningen
Afspraak maken?
Wij behandelen op afspraak. Wij zijn geopend tijdens werkdagen van 8 uur tot 18 uur. Op maandag en donderdag tot 20.00 uur. Voor het maken van een afspraak kunt u ons elektronisch inschrijvingsformulier (klik hier) gebruiken. Bellen kan ook, u kunt ons bereiken onder telefoonnummer 0229 – 21 56 15. Bij afwezigheid, of als wij even niet in de gelegenheid zijn de telefoon op te nemen, staat een automatische telefoonbeantwoorder tot uw beschikking. Spreek uw naam en telefoonnummer duidelijk in en wij bellen u dan zo spoedig mogelijk terug. U kunt ook gebruik maken van ons contactformulier .