Heb vertrouwen in bewegen bij arthrose

Bewegen bij artrose (slijtage van een gewricht) is bewezen effectief. Dit is binnen ons vakgebied fysiotherapie al langer bekend, maar niet iedereen is hiervan op de hoogte. Ook bekend is dat het gebrek aan vertrouwen het effect belemmerd.

Mensen worden ouder en hierdoor neemt de prevalentie (aanwezigheid van een ziekte) van gewrichtsartrose toe. Mede hierom wordt er veel wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp gedaan en proberen de onderzoekers onder andere een antwoord te vinden op de vraag hoe we deze klachten het beste kunnen behandelen als fysiotherapeuten. Van 30 april tot 3 mei jongstleden vond er een wereldcongres plaats in Seatlle USA over het onderwerp artrose. Verschillende studies werden gepresenteerd uit heel de wereld. Wederom werd er uit de studies naar voren dat oefentherapie effectief is bij het behandelen van kniearthrose en heupartrose. Prof dr. Roos gaf de aanbeveling om bij voorkeur het oefenprogramma individueel en gesuperviseerd uit te voeren. Een belemmering voor de resultaten van oefentherapie komen voort uit persoonsgebonden factoren. Een belangrijke factor is het vertrouwen van de patiënt. Wanneer een patiënt geen vertrouwen heeft in het oefenprogramma toont deze slechte resultaten.

In principe is het niets nieuws voor fysiotherapeuten dat bewegen bewezen effectief is bij artrose, maar ik breng het graag even opnieuw onder de aandacht. Heeft u slijtage klachten aan de knie of heup en bent u al onder behandeling? Heb vertrouwen in de therapie! Heeft u slijtage klachten en bent u nog niet onder behandeling? U bent uiteraard ook altijd welkom om samen met mij of een van mijn collega’s aan een persoonlijk oefenprogramma te werken.

 

Ricco Poffijn