Behandelindex fysiotherapie

Bent u al op de hoogte van de behandelindex fysiotherapie? Hiermee geven de verzekeraars VGZ, Zilveren Kruis, Menzis en CZ aan hoeveel behandelingen er gemiddeld per patiënt worden gegeven. De behandelindex wordt door hen gebruikt om de kwaliteit te stimuleren. Niks mis mee zou je zo zeggen. Echter de zorgverzekeraars zijn niet transparant in hun berekeningswijze. Daardoor kunnen de fysiotherapeuten niet controleren of de berekening wel klopt. En kunnen zij niet zelfstandig beoordelen hoe het met deze kwaliteitsnorm in hun praktijk gesteld is. Gek is ook dat de behandelindex per verzekeraar verschilt.

Zorgverzekeraars gebruiken de behandelindex inmiddels ook als “afrekeninstrument”. Is de index te hoog dan wordt de praktijk een andere, ongunstiger, overeenkomst aangeboden. De fysiotherapiepraktijk wil dat natuurlijk niet. Een ongunstigere overeenkomst betekent immers minder geld voor een behandeling en bekijkt hoe zij deze ontwikkeling bij kan sturen. Daar zijn twee manieren voor; het aantal behandelingen dat u als patiënt krijgt verminderen en/of die patiënten weigeren waarvan vooraf te verwachten valt dat zij relatief veel behandelingen nodig zullen gaan hebben.

Deze ontwikkeling is voor alle partijen ongunstig: de kwaliteit van de zorg wordt slechter, fysiotherapeuten zijn meer aan het rekenen dan aan het behandelen, de patiënten krijgen niet de zorg die ze nodig hebben.

Als fysiotherapiepraktijk verweren wij ons hier tegen. Wij willen de beste zorg verlenen aan iedereen zie dat nodig heeft. Wij willen niet selecteren “bij de deur”. Wij hebben dan ook protest ingediend bij zorgverzekeraars VGZ, Zilveren Kruis, Menzis en CZ. Helaas reageren zij nauwelijks of niet.

U heeft een klacht en daar willen we het eigenlijk met u over hebben. Maar we vonden het wel nodig u op de hoogte te brengen van het bestaan en de gevolgen van de behandelindex.

Wilt u meer weten? Kijk eens naar de uitzendingen van zorg.nu :
de-behandelindex
de-behandelindex-update-1
de-behandelindex-update-2