Atrose

Bent u geïnteresseerd of wilt u een afspraak maken voor de behandeling van artrose? Neem dan contact met ons op onder tel. nr. 0229 – 21 56 15.

Artrose is een veel voorkomende aandoening. Het kraakbeen in een gewricht raakt beschadigd waardoor het gewricht zijn functies verliest. Artrose komt meestal met ouderdom. We noemen artrose ook wel “gewricht slijtage”. Het kraakbeen, dat de uiteinden van de botten bekleed en het gewricht vormt, wordt dunner en de kwaliteit van het weefsel neemt af. Hierdoor neemt de functie van het kraakbeen ook af. Het gewricht gaat hierdoor minder soepel bewegen en kan schokken minder goed opgevangen.

Beenderige uitgroeiingen
Doordat het kraakbeen verdwijnt komen de botstructuren in het gewricht steeds meer met elkaar in aanraking. Dit kan pijnlijk zijn en het gewricht wordt minder bewegelijk. Als reactie hierop start het lichaam met osteovorming. Dit houdt in dat er abnormale beenderige uitgroeiingen ontstaan aan de randen van het gewricht. Door het gewricht breder te maken wordt de druk over een groter oppervlak verdeeld. Het lichaam probeert zo de gevolgen van artrose te beperken. Artrose komt meestal voor in de heup, de knie, aan de basis van de duim of aan de eindkootjes van de vingers. Meestal blijft het beperkt tot één of enkele gewrichten. De klachten zijn het ergst na een periode van rust en verminderen na een tijdje bewegen. Veel mensen met artrose hebben vooral ’s ochtends klachten, de eerste tien minuten na het opstaan.

Oorzaak en ontstaanswijze van artrose

Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Duidelijk is wel dat het vaker voorkomt bij ouderen, bij vrouwen, bij overgewicht, en in beroepen waarbij de gewrichten sterk worden belast. Waarschijnlijk speelt aanleg ook een rol. Soms kan beschadiging van een gewricht door een ongeval aanleiding zijn voor het ontstaan van artrose. De klachten ontstaan geleidelijk en zijn in de meeste gevallen al enkele maanden aanwezig. Uiteindelijk krijgen we allemaal te maken met artrose. Het is een natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden, net als de huid die rimpelig wordt.

Onderzoek

Het lichamelijk onderzoek bestaat onder andere uit het meten van de bewegelijkheid van de gewrichten. Gecombineerd met het verhaal van de patiënt geeft dit meestal voldoende informatie om de diagnose te stellen. Röntgenfoto’s worden alleen gemaakt bij twijfel over de diagnose of wanneer er een operatie overwogen wordt.

Behandeling van artrose

Beschadiging van het kraakbeen is niet meer terug te draaien. De behandeling is er vooral op gericht de klachten te reduceren. Het belangrijk om in beweging te blijven zonder het gewricht te overbelasten. Hierdoor kunnen de klachten verminderen. Een gewricht waaromheen geoefende spieren zitten, kan meer verdragen en doet minder pijn. Wij geven u gerichte adviezen en leren u oefeningen aan, die u eventueel ook thuis kunt doen.

Overbelasting
Voorkom overbelasting. Wanneer u veel pijn heeft, kunt u het gewricht tijdelijk enigszins ontzien. Zorg er in zo’n rustperiode voor dat u het gevoelige gewricht regelmatig beweegt. Het aanbrengen van koude of warme kompressen kan soms de klachten verlichten. Probeer uw dagelijkse bezigheden weer op te pakken zodra het iets beter gaat. Bij artrose van de heup of knie kan een wandelstok uitkomst bieden. Bij overgewicht helpt afvallen de heup- en kniegewrichten te ontlasten. Soms kan het nodig zijn van hobby of beroep te veranderen om het pijnlijke gewricht te ontlasten.

Medicijnen
Medicijnen kunnen artrose niet genezen, maar wel de pijn verminderen. Als pijnstiller kunt u paracetamol gebruiken, bijvoorbeeld als u door de pijn niet goed kunt bewegen of slapen. Als de pijn steeds terugkomt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts of behandelend specialist.

Ziekte verloop
Hoe de ziekte verloopt verschilt per persoon. De pijnklachten kunnen vanzelf overgaan en wegblijven, of af en toe terugkomen. Hardnekkige klachten kunnen na enkele weken nog verminderen. Als de klachten lang aanhouden of verergeren, kan in overleg met uw behandelend arts/specialist een gewrichtsinjectie met een ontstekingsremmer overwogen worden. Een operatie is zelden nodig. Dit wordt pas overwogen als bewegen van het gewricht ernstige problemen geeft of wanneer u ’s nachts veel pijn blijft houden.

Methode

Wij voeren een intake gesprek om een beeld te vormen van uw klachten. Na dit gesprek zullen we u onderzoeken. Na het complete onderzoek stellen we de diagnose en bespreken het behandelplan met u.

Bent u geïnteresseerd of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op onder tel. nr. 0229 – 21 56 15.